Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ο Νίνο Ρότα που αγαπήσαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Ο Νονός», «Ντόλτσε Βίτα», «La Strada»…. οι ταινίες που σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή θα ζωντανέψουν στις 12 Δεκεμβρίου στην σκηνή της αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης σε δύο μοναδικές συναυλίες υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου Μαρτσέλλο Ρότα!

Οι αγαπημένες του Andrea Bocelli DIV4S, τέσσερις εκθαμβωτικές Ιταλίδες σοπράνο, η Denise, η Isabella, η Vittoria και η Sofia, θα μας ταξιδέψουν, συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας, στην γλυκειά εποχή του ιταλικού κινηματογράφου μέσα από τα τραγούδια και τη μουσική του κορυφαίου Νίνο Ρότα.

O Μαέστρο Μαρτσέλλο Ρότα, μόνιμος Μαέστρος του Andrea Bocelli με τον οποίον δίνουν συναυλίες σε όλο τον κόσμο, έχει διευθύνει τις σημαντικότερες ορχήστρες της Ιταλίας και της Ευρώπης στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές του κόσμου. Αλησμόνητη έχει μείνει η συμμετοχή του μαζί με τον Andrea Bocelli και την Ορχήστρα "Toscanini" της Πάρμας στην Συναυλία της Bologna με την παρουσία του Πάπα Ιωάννη–Παύλου του ΙΙ, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Το ρεπερτόριο του στην όπερα είναι ιδιαίτερα ευρύ, με περισσότερους από 40 τίτλους έργων και ιδιαίτερη κλίση σε έργα των Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi and Puccini, όπερες των οποίων έχει διευθύνει πολλές φορές κερδίζοντας διθυραμβικά σχόλια κοινού και κριτικών.

Οι Div4s είναι ένα σχήμα που αποτελείται από τέσσερις δυναμικές σοπράνο, που φέρνουν αέρα ανανέωσης στο κλασσικό τραγούδι: Τέσσερις καθάριες, οπερατικές φωνές τραγουδούν από άριες και διαχρονικές επιτυχίες, έως κλασσικά ιταλικά τραγούδια (Con te Partiro), και διάσημα hits του διεθνούς ρεπερτορίου (όπως το Woman in Love της Barbra Streisand) συνοδεία συμφωνικής ορχήστρα κι ενίοτε διανθισμένα με στοιχεία ποπ!
Νέες, ταλαντούχες κι ενθουσιώδεις με σπουδές στο κλασσικό τραγούδι, έκαναν το ντεμπούτο τους το 2008 στη Ρώμη δίπλα στον Andrea Bocelli ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς. Έκτοτε έχουν δώσει σειρά επιτυχημένων συναυλιών σε μεγάλες λυρικές σκηνές σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ έχουν συνοδεύσει πολλές φορές τον μέντορά τους Andrea Bocelli επί σκηνής. Αυτή την περίοδο δουλεύουν πυρετωδώς καθώς εκτός από τις συναυλίες τους (συμμετέχουν στην περιοδεία του Andrea Bocelli στη Μεγάλη Βρετανία) περνούν πολλές ώρες στο στούντιο για να ετοιμάσουν το νέο τους CD.

Γεννημένος στο Μιλάνο το 1911 από οικογένεια μουσικών, ο Νίνο Ρότα ήταν ήδη παιδί-θαύμα όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο της Santa Cicilia στη Ρώμη to 1929, γνωστός τόσο ως συνθέτης όσο και ως διευθυντής ορχήστρας. Το πρώτο του ορατόριο L'infanzia di San Giovanni Battista παρουσιάστηκε στο Μιλάνο και το Παρίσι μόλις το 1923, ενώ συνέθεσε τη λυρική κομωδία Il Principe Porcaro το 1926. Τη διετία 1930-32 ο Νίνο Ρότα βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου με υποτροφία του Ινστιτούτου Curtis της Φιλαδέλφεια μαθήματα σύνθεσης και ορχήστρας. Επέστρεψε στην Ιταλία αποκτώντας πτυχίο λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Εργάσθηκε ως καθηγητής και αργότερα διευθυντής του Ωδείου του Μπάρι.

Άρχισε να εργάζεται για τον κινηματογράφο στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους διάσημους σκηνοθέτες της εποχής του, τον Ρενάτο Καστελάνι, τον Λουκίνο Βισκόντι, τον Φράνκο Ζεφιρέλλι, τον Φράνσις Φορντ Κόπολα (όσκαρ καλύτερης μουσικής για την ταινία «Ο Νονός»), τον Εντουάρντο ντε Φίλιππο, η καριέρα του όμως σφραγίστηκε από την μακρόχρονη συνεργασία του με τον Φεντερίκο Φελλίνι. Έγραψε μουσική για όλες τις ταινίες του Φελίνι από το 1952 έως το 1979.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης θυμάται αργότερα: « Ο πολυτιμότερος συνεργάτης που είχα ποτέ, το λέω ευθέως και χωρίς κανένα δισταγμό, ήταν ο Νίνο Ρότα. Μεταξύ μας υπήρχε μια απόλυτη αρμονία….διέθετε μια γεωμετρική φαντασία….έτσι δε χρειαζόταν να δει εικόνες από τις ταινίες μου. Όταν τον ρωτούσα τι μουσικές είχε υπ΄όψιν του για να συνδέσει τη μια σκηνή με την άλλη σε μια ταινία, διαπίστωνα ότι οι εικόνες της ταινίας δεν τον ενδιέφεραν καθόλου. Βρισκόταν σε έναν δικό του, εσωτερικό κόσμο, στον οποίο η πραγματικότητα δε μπορούσε να εισχωρήσει.»

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (Πρώην Φίλων της Μουσικής)

Παραστάσεις:
12 Δεκεμβρίου 2010 20:30

Τιμές εισιτηρίων:

Διακεκριμένη: 60€
Α’ Ζώνη: 45€
Β’ Ζώνη: 35€
Γ’ Ζώνη: 25€
Φοιτητικό: 15€

12 Δεκεμβρίου 2010 12:30 Ενιαίο εισιτήριο 35€ , 20€ (φοιτ./παιδικό)

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει!!!

Πληροφορίες: 210-7282333,www.megaron.gr
Ομαδικές Κρατήσεις: 210-7282348, 210-7282363, φαξ: 2107247409

Δεν υπάρχουν σχόλια: