Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΕΕ: Χάνουν ευκαιρίες οι ΜμΕ λόγω έλλειψης δεξιοτήτων ξένων γλωσσών


Σε ποσοστό 11 % των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χάνουν συμβάσεις έργων και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν ανάλογα προγράμματα διαγωνισμών για δημόσιες συμβάσεις (κρατικές προμήθειες, κλπ.) λόγω της έλλειψης δεξιοτήτων ξένων γλωσσών.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία των κοινοτικών υπηρεσιών, που έχουν τεθεί υπόψη των ελληνικών επιμελητηρίων, σύμφωνα με τα οποία, το πρόβλημα αφορά και την Ελλάδα και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας.

Πρόκειται, τονίζεται για χαμένες ευκαιρίες που το κόστος τους συνολικά ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά και η δημιουργία νέων.

Σήμερα πραγματοποιείται ειδικό συνέδριο για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της αρμόδιας επιτρόπου κ. Α. Βασιλείου, καθώς και διάφορες εκδηλώσεις σε κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματισθεί ανάλογη εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη αλλά όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, στο Επιμελητήριο της Αθήνας, δεν υπάρχει συστηματική αξιοποίηση του σχετικού προγράμματος.

Σχετικό όμως πρόγραμμα δια βίου μάθησης για τις ανάγκες αυτές, από την Επιτροπή, προβλέπει χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ ανάλογα με τον κύκλο δραστηριότητας και τις επιλέξιμες δράσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται να αναληφθεί πρωτοβουλία από το υπουργείο Περιφερειακής ανάπτυξης, αναφέρθηκε στη σύσκεψη, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και φορείς, όπως ο οργανισμός προώθησης εξαγωγών.

Εκτός από τις 23 επίσημες γλώσσες στην ΕΕ, υπάρχουν και περισσότερες από 40 περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες, γεγονός που ανοίγει ορίζοντες για οικονομικές, πολιτιστικές δράσεις και ανάπτυξη εξαγωγικών πρωτοβουλιών και διαπεριφερειακών συνεργασιών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: